MENÜ
EN | HU

Közép-Európában elsőként hazánk rendezte meg az Exportfejlesztési Világfórumot 60 ország több mint 600 nemzetközi résztvevőjével

Közép-Európában elsőként Magyarország adott otthont az Exportfejlesztési Világfórumnak (WEDF). A világ egyik legjelentősebb kereskedelmi konferenciáján mintegy 60 ország több mint 600 politikai és gazdasági döntéshozója vett részt, fókuszba állítva a KKV szektor gazdasági szerepének jelentőségét, az agrár- és élelmiszeripart, illetve a kapcsolódó technológiai megoldások globális piaci pozícióit. A nemzetközi eseményt Áder János köztársasági elnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Arancha González, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója nyitotta meg. A Magyar Nemzeti Kereskedőházat (MNKH) Kun Gábor vezérigazgató-helyettes képviselte az ünnepi megnyitón.

A Nemzetközi Kereskedelmi Központ – mely az ENSZ és a WTO közös kereskedelemfejlesztési szervezete - a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közreműködésével elsőként Közép-Európában Magyarországon, Budapesten rendezte meg a XVII. Exportfejlesztési Világfórumot 2017. október 24-26. között. A három napos eseményen 60 ország miniszterei, állami vezetői, valamint nemzetközi cégvezetők és külkereskedelmi szakemberek közösen vitatták meg a globális piacokat érintő kereskedelemfejlesztési kérdéseket, illetve panelbeszélgetések és vitafórumok keretében vizionálták a KKV szektor jövőbeni nemzetgazdasági szerepét, kihívásait. Az egyik kerekasztal-beszélgetés során a régiós vállalkozások globális piacra lépésének lehetőségeiről, valamint a kínai kormány által meghirdetett Övezet és Út Program kezdeményezéshez való kapcsolódásukról, illetve a régióban tevékenykedő nagyvállalatok szerepéről egyeztettek a résztvevők. A Magyar Nemzeti Kereskedőházat a beszélgetésen Nagy Erzsébet ügyvezető képviselete, aki bemutatta a szakmai érdeklődőknek Magyarországot, mint potenciális célpiacot, megosztotta a hazai vállalkozások regionális, azaz a Kárpát-medence térségében, majd globális piacra lépésével kapcsolatos tapasztalatokat és ismertette mindezekhez, az MNKH által nyújtott szakmai támogatásokat. A WEDF-hez kapcsolódóan B2B találkozókra és szakmai kiállításra is sor került. Az MNKH közreműködésével számos hazai vállalat mutatta be technológiai megoldásait a szakmai közönség előtt, elsősorban az agrár– és élelmiszeripar, környezetipar és vízgazdálkodás területén.

Fókuszban a KKV szektor

Az esemény hivatalos megnyitóján Áder János köztársasági elnök köszöntőjét követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Arancha González, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója a KKV szektor lehetőségeire, valamint gazdaságban betöltött szerepének fontosságára hívták fel a jelenlévő szakmai közönség figyelmét. Szijjártó Péter előadásában hangsúlyozta, a Magyar Kormány célja, hogy hazánk exportjában radikálisan növekedjen a KKV szektor súlya: „A kormány éppen ezért segíti a cégek versenyképességének javítását, illetve támogatást nyújt ahhoz is, hogy ezek a társaságok bekerüljenek a nagy multinacionális vállalatok beszállítói hálózatába” – tette hozzá a miniszter. 

Arancha González, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója kiemelte, a nemzetgazdaságok dinamizálásához elengedhetetlen a KKV szektor gazdasági erejének fokozása, versenyképességének növelése. Hozzátette, e folyamat elsősorban a bürokrácia csökkentésével, a logisztika fejlesztésével, és a működő tőke beruházások támogatásával érhető el.

Kiváló lehetőség a kapcsolatépítésre

Az esemény szakmai előkészítésében a Magyar Nemzeti Kereskedőház is részt vállalt, elsősorban a mexikói, ghánai, albán és Srí Lanka-i üzleti delegációk fogadásával, valamint kétoldalú üzleti tárgyalások előkészítésével, lefolytatásával. „Az Exportfejlesztési Világfórum magyarországi megszervezése jól példázza hazánk elkötelezettségét a magyar kis-és középvállalkozó réteg külpiacra segítésében. Tekintettel arra a tényre, hogy a magyar vállalkozások mintegy 99%-át a KKV szektor adja, kiemelten fontos bemutatkozási lehetőséget biztosítani a versenyképes hazai cégek számára hasonló nemzetközi fórumokon. Ebben az MNKH-nak a széleskörű szolgáltatási portfóliójának köszönhetően kiemelt szerepe van” – hangsúlyozta Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese. A rendezvény a Kereskedőház, valamint partnerei számára is jelentős sikerrel zárult, hiszen a 3 nap alatt mindösszesen 300 kétoldalú üzleti tárgyalásra került sor.

Elérhetőségek

MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

1095 Budapest, Ipar utca 5.
(Down Town Irodaház)

Telefonszám: +36 1 810-1600
Email: info ( kukac ) tradehouse ( pont ) hu
Fax: +36 1 810 1601

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Együttműködő partnereink

Kattintson a nagyításhoz

Cégregisztráció
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk. Rendben